Info

Hur man bygger ett hus

Att bygga ditt drömhus kan vara ett av de mest spännande och givande projekten du kan genomföra. Att få möjligheten att planera varje steg i processen och fatta beslut om ditt byggprojekt är ett stort ansvar och kan vara överväldigande för även de mest erfarna gör-det-självare. Att ta hänsyn till projektets omfattning innan du sätter igång kan bidra till att processen går mycket smidigare. Lär dig de rätta sätten att hitta rätt plats, designa ditt hem, skaffa rätt tillstånd och bryta mark.

Se nedan för att lära dig hur du kommer igång med att bygga ditt eget hus.

Att hitta en plats

Välj en önskvärd plats för ditt hus. Det finns många faktorer att tänka på när man ska hitta en lämplig plats att bygga sitt hem på.

Tänk på en plats du skulle vilja bo på lång sikt och tänk på saker som:

Klimat. Särskilda hänsyn måste tas för att bygga ett hus i områden där det kan förekomma översvämningar, orkaner, intensiv värme, kyla och andra extrema väder- och klimatförhållanden.

Markstabilitet. Hus byggda på skiftande sand, smutsig jord eller annan instabil mark kommer sannolikt att skadas inom en kort tidsperiod om de inte är byggda på speciella grunder eller pålas.

Tillgänglighet. Om du tänker ha el, dricksvatten, telefon och andra bekvämligheter, se till att dessa elleverantörer erbjuder dem på din plats.

Infrastruktur. Om du planerar att uppfostra barn eller skaffa barn, se till att det finns skolor av god kvalitet i närheten. Titta på avståndet du måste resa för att skaffa grundläggande varor och om medicinsk hjälp finns i närheten.

Husägare tycker om att se hemmet byggas

Välj den tomt du ska bygga på och köp den. Detta kan vara ett hinder, beroende på kostnaden och dina tillgängliga medel. Att bygga ett hus är en dyr process, men att köpa en lämplig tomt är också en stor investering, lika viktig som att bygga ett hus. Bestäm hur du ska betala för ditt byggprojekt framöver och påbörja processen med marken.

Vissa husbyggare kommer att välja att ordna ett bygglån för att köpa marken och säkra finansieringen för byggprojektet. Detta kräver att du ingår ett kontrakt med en byggare eller en entreprenör, och lånet måste referera till den byggarens meritförteckning och fungera som ett kontrakt mellan dig och byggaren, samt en finansieringskälla för projektet. För att göra detta måste du vänta tills du har anställt och granskat en byggare innan du köper marken.

Låt undersöka tomten och lokalisera husets placering. Detta är inte absolut nödvändigt, särskilt om du bygger på en stor tomt, men om det finns några tvivel om fastighetsgränserna, låt göra detta för att försäkra dig om att du inte gör intrång i en grannes eller stadens egendom. Detta kommer att vara användbart när du går vidare med byggprocessen.

Tänk på åtkomstproblem. Särskilt måste du ta reda på rutten för en användbar uppfart om du är beroende av en bil för transport. Titta på alla låga områden som kan bli oframkomliga i vinterlera eller kraftigt sommarregn, hur installation av uppfart kommer att påverka landskapet.

Var särskilt uppmärksam på hur ytvatten kommer att rinna av från fastigheten. Alla ansträngningar bör göras så att vattnet rinner av och bort från uppfarten. Detta kan kräva placering av kulvertar eller rör under uppfarten för att undvika pölar längs dess sidor.

Designa ditt eget hem, eller rådfråga en arkitekt

Designa ditt hem

Designa ditt eget hem, eller rådfråga en arkitekt. Arkitekter och ingenjörer har specialutbildning och mångårig erfarenhet av att designa hus och är nödvändiga för de flesta byggnader. Oavsett om du kontrakterar deras tjänster eller väljer att designa ditt eget hus, kommer huset du bygger att byggas åt dig, så du bör vara nära involverad i designprocessen.

Tänk på att när du arbetar med en arkitekt tar designprocessen vanligtvis cirka 6 månader. Först kommer de att arbeta med dig för att skapa en schematisk design, eller ett grovt utkast av var allt kommer att finnas i hemmet. Sedan kommer de att skapa mer detaljerade planer, och det kan bli en revideringsprocess om du vill göra några ändringar i designen.

Innan du anlitar eller konsulterar en arkitekt, ta reda på vilka tjänster som företaget kan tillhandahålla eller inte. Vissa arkitektbyråer kommer att hjälpa till att anställa entreprenörer som de känner och litar på, samt konsultera och inspektera entreprenörens arbete när det fortskrider, göra nödvändiga ändringar och tillägg allt eftersom arbetet fortskrider. Detta kan vara en betydande hjälp i processen.

Innan du bygger måste du lämna in planer för godkännande. Om du inte är en erfaren arkitekt kommer det att vara mycket svårt att producera de nödvändiga produktionsritningarna och tekniska specifikationer som krävs för godkännande. För att spara tid, energi och pengar rekommenderar vi att du konsulterar en professionell arkitekt och arbetar tillsammans med dem för att designa hemmet du vill ha.

Designa bostadsytorna. Det roliga med att designa ett hem är att föreställa sig ditt nya liv i ditt nya utrymme. Lägg lite tid på att undersöka färdigritade planritningar för inspiration och överväg att använda dem som en guide för ditt eget hus. Hembyggnadsguider är allmänt tillgängliga gratis online. Tänk mycket på vilken typ av rum du vill ha, antalet sovrum som kommer att vara nödvändiga för din familj och vilken typ av stil du vill ha i rummen du kommer att spendera mest tid i.

Sovrum: För ett familjehus där det finns möjlighet till tillägg, kom ihåg att det är enklare att lägga till ett rum under den första konstruktionen än att bygga om senare. Om du för närvarande bara behöver 2 sovrum kan ett extra rum användas för kontor, förråd, eller till och med lämnas oavslutat och omöblerat tills det behövs.

Badrum: Rent praktiskt kan ett badrum räcka under nästan alla omständigheter, men om huset är för flera personer gör två badrum livet mycket enklare. Att ha två eller flera badrum kommer också att öka andrahandsvärdet i den bekvämlighetsinriktade husköparens sinne.

Särskilda mötesrum: Fundera på om din livsstil kräver rum som lämpar sig för speciella funktioner, såsom formell matsal, kontorslokaler, eller ett lekrum.

Designa bruksområdena med sikte på funktion. För familjelivet kan en tvättstuga och eventuellt till och med ett garage vara en verklig hjälp för att hantera dagliga sysslor. Att planera de nödvändiga utrymmena för husdrift är en kritisk del av designprocessen. Det är också viktigt att designa dem så att de är så lätta att koppla och utrusta med VVS som möjligt, vilket gör det viktigt att konsultera en arkitekt när du designar hemmet.

Designa bostadsytorna

Designa noggrant:

  • Kök
  • Garage
  • Tvättstuga
  • Förvaringsutrymmen

Placera fönster med maximal energieffektivitet i åtanke. Dels estetik och dels energieffektivitet, designa ditt hem med ett öga mot solljus kommer att säkerställa att ditt hem förblir fullt av varmt strålande ljus när det behöver det som mest. Om du bygger ett hem med stora fönster i ett vardagsrum, överväg att vända dessa mot den mest tilltalande utsikten och i en vinkel som maximerar den naturliga belysningen när du vill ha det som mest.

Energieffektivitet bör vara en del av din hemdesign från första början. Det kan vara roligare att tänka på saker som solpaneler och annan ny teknik, men saker som korrekt fönsterinstallation och bra isolering är verkligen hållbarhetens struktur.

Kök kan ha mest nytta av yttre ljus, så tänk på vilken tid en solstråle i köket ger bäst resultat. Sen eftermiddag kan det vara tillagnings- och disktid, så det kan vara bäst att orientera köket mot väster för att passa på. Större fönster på södra sidan av ditt hus hjälper också till att värma upp huset genom solenergi i kallare klimat.

Förbered dig på att ta itu med vattendräneringsproblem med rätt design. Var medveten om hur ytvatten (regn, snösmältning, dränering från säsongsbetonade källor) rör sig över byggarbetsplatsen. Det är viktigt att hålla vattnet borta från ditt hem, särskilt i kallare klimat. Frysande rör och skador på grunden kan bli följden av en planeringsfel i detta skede. Du vill hålla din källare torr och minska risken att du får fuktigt trä, vilket ger problem i alla klimat. Enkla vallar eller gräsbevuxna diken kommer att räcka långt för att kontrollera ytvattendräneringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *