Bygg

Därför har du dåligt tryck i toaletten – och så löser du det

Har du märkt att toaletten inte riktigt gör sitt jobb längre? Den spolar men trycket är svagt, vatten snurrar långsamt i skålen eller så stannar skräpet kvar trots att du tryckt på knappen. Ett dåligt tryck i toaletten är irriterande, men det behöver inte betyda att du har ett stort VVS-projekt framför dig. Det kan faktiskt vara ganska enkelt att felsöka, och ibland även fixa själv. Här får du veta exakt vad som kan vara fel och vad du kan göra åt saken – snabbt och utan krångel.

Kolla om något blockerar vattenflödet

En av de absolut vanligaste orsakerna till att en toalett spolar dåligt är ett delvis igensatt avloppsrör. Det kan räcka med en liten ansamling av toalettpapper eller något föremål som råkat spolas ner för att spolningen ska tappa sin kraft. Om du märker att vattnet snurrar långsamt och inte tömmer skålen helt, är det här en bra första punkt att undersöka.

Du kan testa att snabbt hälla en full hink med vatten ner i skålen. Om det ger bättre effekt än spolknappen, då är det troligen inte rören som är blockerade – utan snarare något i mekaniken. Hjälper det inte, så kan du testa följande:

  • Sugpropp: Tryck fast den mot hålet i toaletten, spola och pumpa upp och ner med handtaget. Den skapar ett tryck som kan få loss blockeringen.
  • Rensspiral: Ett flexibelt metallverktyg som du vrider ner i röret för att nå och lösa upp proppar som sitter längre in.

Kom ihåg att om du inte får bort stoppet efter några försök kan det sitta djupare än du tror. Då är det bättre att ta in en rörmokare innan du gör skadan värre.

Justera flottören för starkare spolning

Toalettens cistern, alltså vattentanken bakom sitsen, fungerar lite som en kraftreserv. När du spolar släpps allt vatten ut snabbt för att skapa ett starkt flöde som sköljer bort allt i skålen. Om cisternen inte fylls tillräckligt, får du inte det tryck som krävs för en effektiv spolning.

Flottören är den del som styr hur mycket vatten som släpps in i cisternen efter varje spolning. Om flottören sitter för lågt, slutar den fylla på innan tanken är helt full. Du kan enkelt justera flottören själv genom att:

  • Öppna cisternens lock
  • Kolla hur högt vattnet når
  • Böj eller skruva flottörarmen uppåt en aning för att höja nivån

När vattennivån ligger rätt, strax under överflödesröret, blir spolningen kraftigare – och trycket tillbaka.

Justera flottören för starkare spolning

Sliten spolmekanism påverkar trycket

Har du någonsin tryckt på spolknappen och känt att det inte händer så mycket? Då kan problemet ligga i själva spolmekanismen. Inuti cisternen sitter en rad smådelar som tillsammans gör att vattnet släpps ut när du spolar. Med tiden kan dessa delar slitas ut, glida ur position eller gå sönder.

Till exempel kan kedjan som lyfter upp spolklaffen vara för lång, slapp eller helt enkelt ha lossnat. Då lyfts klaffen bara delvis, vilket gör att bara lite vatten rinner ut – alltså får du dåligt tryck. Ett annat vanligt problem är att själva klaffen inte tätar ordentligt efter spolning, vilket gör att vatten hela tiden rinner ut lite grann och aldrig når sin fulla nivå.

Det du kan göra är att:

  • Ta bort locket på cisternen
  • Kontrollera att kedjan sitter fast i både knappen och klaffen
  • Justera eller byt ut slitna delar vid behov

Reservdelar finns i de flesta byggvaruhus och är ofta universella, men det är bra att dubbelkolla att de passar till just din modell.

Rengör bort kalk som blockerar spolhålen

Bor du i ett område med hårt vatten? Då har du säkert märkt vita beläggningar i både dusch, diskho och toalett. Det är kalk, och när det samlas i spolhålen eller runt rören i toaletten kan det blockera vattenflödet och göra spolningen ineffektiv.

Kalkavlagringar märks oftast genom att vattenstrålarna i toaletten blir ojämna eller att vissa delar av skålen aldrig blir riktigt rena. I värsta fall täpper kalken till hela spolkanaler och gör att trycket försämras kraftigt.

Här är några effektiva sätt att ta bort kalk:

  • Spraya ättika eller WC-rent längs insidan av skålen
  • Låt det verka i 15–30 minuter
  • Strö över bikarbonat och se det börja bubbla
  • Skrubba med borsten, gärna långt ner i kanterna
  • Spola och njut av resultatet

Om kalken sitter riktigt hårt kan du också prova att hälla i en stor flaska Coca-Cola och låta den stå över natten. Det låter kanske konstigt, men syran i drycken löser upp beläggningar förvånansvärt bra.

Rengör bort kalk som blockerar spolhålen

Bubblor och gurgel – ett tecken på dålig ventilation

Ett udda men inte ovanligt tecken på att något är fel med toalettens tryck är om det bubblar i skålen – särskilt när du inte spolar. Det här kan bero på att avloppssystemet inte är tillräckligt ventilerat. När lufttrycket i rören inte kan jämnas ut, påverkas vattenflödet och du får både bubblor och svag spolning.

Problemet kan bero på att ventilationsröret är blockerat – till exempel av löv, fågelbon eller smuts – eller att en tillfällig plugg från tidigare rörarbeten sitter kvar. Det här är inget du enkelt fixar själv eftersom ventilationen ofta sitter på taket eller bakom väggar.

Om du märker bubblor, vatten som sjunker långsamt eller ljud från rören – ring en rörmokare direkt. Ju tidigare du tar tag i det, desto mindre risk för följdskador.

Toaletten står och rinner – och cisternen fylls aldrig helt

Ett rinnande toalettlock kan vara både störande och bidra till sämre tryck. Om vattnet konstant rinner ner i skålen, utan att cisternen får chans att fyllas helt, blir varje spolning halvdan. Vanliga orsaker till detta är att flottören inte tätar som den ska eller att bottenpackningen under spolmekanismen är sliten.

Du kan testa genom att stänga av vattnet till toaletten och se om det fortsätter att rinna. Gör det det – då är det läge att byta ut flottören eller bottenpackningen. Det kräver lite pill men är fullt möjligt att göra själv med rätt instruktioner.

Extra tips: kontrollera att inget tillfälligt blockerar systemet

Om problemet med dåligt tryck började precis efter ett rörarbete eller om en hantverkare varit i huset och trycktestat systemet, kan det faktiskt vara så att de glömt att ta bort en tillfällig plugg. Dessa används för att stänga av vissa delar av systemet vid test och sitter ibland kvar av misstag – vilket påverkar både ventilation och flöde.

Misstänker du det här, ta kontakt med den som gjort arbetet och be dem kolla en extra gång. Det är snabbt åtgärdat och kan göra stor skillnad.

När det är dags att ringa ett proffs

Det finns mycket du kan göra själv, men ibland räcker det inte med husmorstips och verktyg. Om du testat att rensa, justera, rengöra och ändå har samma problem – då är det bättre att lägga ifrån dig verktygen och låta ett proffs ta över. En erfaren rörmokare kan snabbt felsöka, identifiera problemet och föreslå en lösning som håller i längden.

Och kom ihåg: det blir alltid billigare att ta tag i problemet direkt än att vänta tills hela systemet kraschar. Du sparar både tid, pengar och slipper stress över ett hem där toaletten inte fungerar som den ska – särskilt om felet handlar om dåligt tryck i toaletten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *